Поговоримо про карієс

16 Дек 2017 Блог

Карієс є надзвичайно поширеним захворюванням зубів, яке може виникнути як в дорослих, так і в дітей.

Він зустрічається у 99% людей, які живуть на Землі, і лише у 1% населення Землі немає карієсу – це окремо взяті щасливчики, що належать до різних народів світу.

Незважаючи на те, що карієс є одним з найпоширеніших захворювань в стоматології, більшість знає про нього дуже мало. Знання деяких фактів допоможе уникнути розвитку карієсу.

Стереотип про те , що велика кількість солодкого викликає карієс, не зовсім вірний. Основне значення відіграє частота вживання солодощів і тривалість їх перебування в роті. Тому шкідливо постійно жувати цукерки і смоктати солодкі льодяники. Любителі похрумтіти чіпсами, горішками або сухариками також в групі ризику.

Частота, з якою зуби піддаються шкідливому впливу кислот, впливає на ймовірність виникнення карієсу. Люди, які люблять газовані напої на 62% більше схильні до карієсу.

У чоловіків карієс зустрічається в два рази рідше, ніж у жінок. Це пояснюється гормональними перебудовами в період вагітності та грудного вигодовування.

Після того, як людина поїла, в роті протягом півгодини активно виділяється слина, яка містить корисні для зубів захисні фактори. Слина самостійно постійно відновлює емаль, постачаючи її фтором, калієм, фосфором і магнієм. Тому для профілактики карієсу потрібно не допускати, щоб пересихало в роті.

Зуби краще чистити ввечері перед сном, і після цього нічого не їсти, та рано після пробудження або через пів години після сніданку.
Неприємно, але факти про стоматологію доводять, що карієсом можна заразитися під час поцілунку. Причина — в каріесогенних бактеріях, які живуть в ротовій порожнині. У новонароджених немовлят немає бактерій карієсу! Вони передаються матір’ю під час поцілунків або розмови.

Плавання в басейні може негативно позначитися на стані зубів. І не тільки через імовірність «підчепити» непотрібні бактерії. Сильно хлорована вода сама по собі погано впливає на стан емалі зубів. Тому під час купання доцільно тримати рот закритим.

Виникнення карієсу навіть в одному зубі призводить до порушення травлення і тому є чинником ризику розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту. А датські стоматологи виявили зв’язок між наявністю карієсу і порушенням ритму роботи серця. Виявляється, якщо у людини хворі зуби, ймовірність розвитку аритмії підвищується відразу в 2,5 рази.

Крім того, хронічний запальний процес в зубах — джерело різних інфекцій та алергічних реакцій. Так, американські медики встановили, що важку пневмонію у літніх людей часто викликають бактерії зубного нальоту. До того ж учені довели, що навіть повноцінне засвоєння їжі залежить від стану зубів.

Самостійно діагностувати карієс на початковій стадії практично неможливо, тому і встановлена норма відвідування стоматолога двічі на рік.

Саме під час профілактичного огляду лікар зможе вчасно помітити що починаються ураження зубів.

Search

+