Факти про зубний наліт

16 Фев 2018 Блог

Ви знову забули купити нову зубну щітку?

Бракує зайвих п’яти хвилин, щоб скористатися нею?

Саме цього і чекають численні мікроби, які населяють порожнину рота!

Зубний наліт ( або «зубна бляшка» -дослівний переклад з аналогічного англійського терміну ) – це скупчення бактерій у вигляді плівки, що утворюється на зубах. Зубний наліт починає з’являється вже через 1-2 години після чищення зубів.

Лише в 1 г зрілого зубного нальоту міститься близько 250 мільярдів бактерій!

Бактерії зубного нальоту виділяють кислоту, але в перші години вона нейтралізується слиною. Але через кілька годин наліт стає товстим і щільним, слина перестає проникати в нього, і кислота починає розчиняти емаль зуба, що згодом призводить до утворення зубного каменю, розвитку карієсу, пульпіту, гінгівіту, пародонтиту, передчасної втрати зубів.
Хворі зуби можуть спровокувати безліч недуг, серед яких гастрит і виразка – найменш небезпечні.

Наявність зубного каменю збільшує ризик інфарктів та інсультів, вважають дослідники з Швеції. Вони з’ясували, що професійне видалення відкладень на зубах знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Проаналізувавши медичні карти майже восьми тисяч співвітчизників, які страждають на пародонтоз, вони виявили, що враження 21 зуба і більше збільшує ризик серцевого нападу на 69 відсотків!

Причиною передчасних пологів можуть стати бактерії, що утворюються в роті, вважають вчені !

На думку дослідників з Огайо (США), вони здатні проникати через плаценту в кров майбутньої дитини і викликати дострокове переривання вагітності. Дослідники з Гарвардської школи стоматології виявили, що у жінок, що пройшли під час вагітності просту гігієнічну процедуру –професійну чистку зубів — ризик передчасних пологів знижується на 34% !!!
В одному з останніх випусків авторитетного журналу Cell Host & Microbe було опубліковано дослідження ізраїльського інституту Hadassah School of Dental Medicine. Представники цього наукового закладу довели зв’язок між зубним нальотом та раком прямої кишки!

Ізраїльські вчені проаналізували результати медичного обстеження понад 5000 пацієнтів з раком прямої кишки. Зубний камінь був виявлений у 84% осіб. Причому виявлена закономірність: чим більше запущеним опинявся стоматологічний дефект, тим швидше прогресував рак !

Як вберегти себе та своїх близьких від таких страшних наслідків?

  1. Зубний наліт слід регулярно видаляти зубною щіткою і пастою (2-3-разова чистка зубів: після сніданку, обіду (не обов’язково) і перед сном.
  2. Після прийому їжі необхідно прополоскати рот водою з метою видалення харчових залишків.
  3. Щонайменше 1 раз в день необхідно очищати міжзубні проміжки спеціальними нитками або зубочистками.
  4. Оскільки залишки зубного нальоту, навіть у людей, які ретельно і регулярно чистять зуби, поступово мінералізуються, перетворюючись на зубний камінь, його механічне видалення можливе лише за допомогою спеціальних інструментів.

У зв’язку з цим, не рідше 2 разів на рік дорослій людині необхідно проводити професійну гігієну порожнини рота!

Не втрачай час! Запишись вже сьогодні та будь спокійним за своє здоров’я!

Search

+